Kratke priče

Čari subotnje špice

Subotnja špica. Neki je mrze, većina voli. Nekima služi za višesatno ispijanje kave da napune baterije nakon dugog radnog tjedna, a nekima za pokazivanje najnovijih modnih krpica, danima pomno planiranih s ciljem da ih što više objektiva ulovi i prikaže kao osobe sa stilom na gradskom portalu sljedeće jutro.  Neki cijeli tjedan nestrpljivo isčekuju špicu, dok neki ni nemaju pojma da se na istoj nalaze. Tu su da popiju kavu prije ručka i na tren zaborave na silne obveze koje ih čekaju sljedeći tjedan. Kojoj god skupini pripadali jedno je sigurno; nijedna špica neće proći bez dobrog trača.

Uzmimo za primjer nas tri. Neznam kojoj skupini pripadamo. Dok se u tišini vozimo put grada promatram naše tragične odjevne kombinacije izvučene iz ormara slučajnim odabirom poput brojeva na bingu, zgužvana lica i podbuhle oči od spavanja do podne, znam jedino kojoj sigurno ne pripadamo.
Ali zato tračati znamo. Baš poput svih. I tko kaže da ne trača – laže. Simple as that. Jedina razlika među svima nama je u količini i namjeri koju imamo kada to radimo.

Negdje sam pročitala definiciju trača kao društveni ritual koji opušta, ublažava stres i stvara prijateljstva. Slažem se s time. Pri tome mislim na bezazlen trač, koji služi za zabavu i razbibrigu. O prelaženju granica dobrog ukusa kad trač postaje zlonamjerna laž s ciljem da se nekome napakosti nećemo. To jednostavno nije damski. Pa da popijemo kavu u to ime.

Za početak potrebne su nam opširne analize u koji kafić da se smjestimo. Pored dobre kave u analizu ulaze i udobnost sjedalica (ne smiju biti pretvrde, moraš se moć’ udobno zavalit’), razmak između stolova (ne želimo da nam drugi pušu za vratom), izloženost sunčanim zrakama (o važnosti vitamina D nećemo), općeniti ugođaj u kafiću, odnosno njegova vibra koja mora biti baš onako pogođena (čini dosada svašta od čovjeka).

Kad konačno stignemo na cilj, sad već iznervirane nevjerovatno dugim pregovaranjem oko izbora kafića, naručujemo kave. Snimamo ostale goste kroz tamne naočale poput kakvih tajnih agenata. Odmjeravamo prolaznike. Miris trača osjeća se u zraku, pitanje je sekunde kad će da ugrije naše moždane vijuge i ispali prvi metak.
Nervoza od prepiranja i nedostatka koefina polako jenjava, svjesne smo da je to naš ritual kojeg se vjerno držimo i prema tome nema smisla dugo se ljutiti oko toga.

Anin psić, koji nas gotovo uvijek prati, ljeno se raširio pokraj naših nogu i tu i tamo mahnito poskoči kako naiđe kakva zgodna pudlica…

“Hej, znate koga sam jučer vidila?” iznenada će Marina.
“Koga?!” povikale smo u glas Ana i ja, pogledale se i prasnule u smijeh. Kofein je počeo djelovati.
“Marka!” Marina će, ne obazirući se na Anino i moje cerekanje.
“Ooooo pa vidila si svog bivšeg, a sve dosad si šutila….”
“Ma bio je s onom svojom izblajhanom metlom…”
“Izblajhanom metlom? A šta on nije sa onom malom crnom jedva punoljetnom?”
“Ma kojom malom crnom jedva punoljetnom?”
“Šta postoji još jedna?!”
“Ma neeee…”
“Ma sigurno sam pobrkala nešto…Facebook nije mjerodavan…”
“A čuj, ne bi se čudila da ih troši obje istodobno…”
“Ma nema šanse nije on takav!”
“Moš’ mislit’ nije!” 
“Hej, a gle onu kako se obukla!”
“Za nepovjerovati! Pa ima li ta kući ogledalo ili tako nešto…
“Tiše, čut će te!”
“Ma baš me briga!”
“Moja sestra ti nju zna, išle su skupa na zumbu.”
“Zumbu? Pa sad i nije joj nešto vidim pomogla…”

Dok subotnje jutro odmiče, naši se dubokoumni razgovori nastavljaju.
Psić naučen na naše rituale, leži izvaljen na suncu pokraj naših nogu i drijema. Često znamo u šali reći; eee da ti psi znaju pričati…Pa i da znaju, osim otkrivanja naših rituala otkrili bi vam i da nismo baš uvijek takve babe.
Samo subotom na špici.

Brankica, lipanj 2008

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s