Dublin efekt

Muke po vrtićima na irski način

Došlo je i to vrijeme, da moj mali veliki dečko krene u vrtić ili kako ga ovdje popularno zovu crèche.
Puno puta od mnogih dobijem nekakav upit vezano za vrtiće u Irskoj. Uglavnom sam mogla ponuditi opće odgovore koje čujem od poznanika oko sebe jer sama nisam prolazila proces upisa i nisam znala kako točno sve to ide. Sad kad jesam, mogu reći, puno panike ni za što. 

Kao i većina stvari u Irskoj, tako je i upis djeteta u vrtić jednostavno i stress free iskustvo. Pretpostavljam da bi jedinu brigu mogla stvoriti činjenica da onaj vrtić u koji želite upisati svoje dijete trenutno nema slobodnih mjesta pa morate čekati. Sve ostalo ide prilično glatko i brzo.
Osobno nisam znala gdje ću točno upisati Nou, imali smo na izboru nekoliko vrtića i svi su bili u krugu kilometar dva od mjesta gdje živimo. Sitnica, no kad nemate auto baš i ne.
Noa je imao svoju tetu čuvalicu i imali smo dovoljno vremena da se u miru odlučimo. No, nekako nam pomisao na pješačenje nakon posla pa makar i 15 minuta po nepredvidljivom irskom vremenu nije bila draga.

– Aj vidit ćemo aj! – zaključili bi razgovor, svjesni da odluka mora pasti uskoro. Najviše zbog činjenice jer je Noa pokazivao da je i više nego spreman za dodatne aktivnosti i socijalizaciju.
I onda je jednog lijepog sunčanog dana osvanuo plakat, vrata do zgrade u kojoj radim, da se otvara vrtić. Mojoj sreći nije bilo kraja. Trebalo je čekati malo duže od planiranog, ali za ovakvu priliku se isplatilo. I sad kreće najsmješniji dio. Moj poziv vrtiću, odlazak u razgledavanje, određivanje datuma kad će Noa krenuti, uplata depozita, ispunjavanje nekoliko formulara ( uglavnom osobni podatci, povijest bolesti i posebne potrebe ako ih dijete ima ) i voila! Noa je upisan!
Da podsjetim što sve naši traže pri upisu:

  •  Izvod iz matice rođenih ili rodni list djeteta (ne stariji od 6 mjeseci naravno)
  • Potvrdu o mjestu prebivališta
  • Potvrdu o radnom statusu roditelja
  • Zahtjev za upis i popunjen upitnik koji se dobiva u vrtiću
  • Potvrda o obavljenom sistematskom pregledu

Dodatna dokumentacija koju mogu tražiti je:

  • Preslika važećeg  rješenja o dječjem doplatku,
  • Preslika presude o razvodu, smrtnog lista, rodnog lista u kojem nije upisano ime oca,
  • Preslika izvadka iz matice rođenih za roditelja koji nije bio u braku, rješenja centra za soc.skrb o privremenom uzdržavanju djeteta (kada je roditelj lišen poslovne sposobnosti, kada mu je oduzeto pravo na roditeljsku skrb, kada je na dugotrajnom liječenju ili izdržavanju kazne),
  • Potvrda o radnopr. statusu…

Sad kad smo razriješili misteriju kompliciranog upisa djeteta u vrtić, ajmo se malo zabaviti cijenama. To vjerujem većinu najviše i zanima. Ovdje navodim mjesečne cijene vrtića u koji Noa ide. Cijene variraju ovisno  o mjestu u kojem živite, odnosno mjestu gdje će vam dijete ići u vrtić i naravno uzrastu djeteta.
Slijedeće cijene vrijede za djecu iznad godine dana:

5 full days 760e
4 full days 640e
3full days 520e
2 full days 400e
5 mornings 520e
4 mornings 400e
3 mornings 320e

Obično ste kod upisa dužni uplatiti depozit kojim čuvate svoje mjesto, no taj se depozit odbija od vaše prve mjesečne rate. Da ne bi bilo zabune, ne znam da li je tako u svakom vrtiću.
Kad dijete napuni tri godine, u rujnu se upisuje u tzv. ECCE scheme.
Da citiram citizen information, ECCE je :

The Early Childhood Care and Education (ECCE) Scheme provides a free year of early childhood care and education for children of pre-school age. In general, children are eligible for the ECCE scheme if they are aged over 3 years 2 months and less than 4 years 7 months on 1 September of the year that they will be starting.

Ono na što treba obratiti pažnju je da godina nije potpuno besplatna već ovisi o broju sati koje dijete na dnevnoj bazi provede u vrtiću. Besplatna su tri sata dnevno, sve preko plaćate. Ovako otprilike izgleda cijenik za dijete u ECCE programu:

 5 full days 522,50e
4 full days 402,50e
3 full days 282,50e
2 full days 172,50e
5 mornings 282,50e
4 mornings 172,50e
3 mornings 82,50e

Ako vam je dijete krenulo u vrtić ranije, odnosno prije nego je zadovoljilo uvijete za ECCE, svojim pohađanjem vrtića automatski sebi osigurava mjesto u ECCE programu. Ne treba ga posebno upisivati.
Ako pak vaše dijete planirate upisati tek kad bude imalo uvijete za ECCE program preporučujem da se raspitate i osigurate si mjesto dosta ranije ( program počinje u rujnu svake godine ) jer je za to interes mnogo veći nego kod klasičnog upisa u vrtić. Kod upisa u ECCE program od dodatne papirologije potreban vam je PPS broj od djeteta i kopija rodnog lista..
Još jedna zanimljiva stavka vezana za vrtiće u Irskoj je da većina radi po načelima Marie Montessori.
Budući da je u Hrvatskoj tek nekoliko vrtića i škola koje rade po tom principu malo ću pobliže opisati o čemu se tu zapravo radi.
Maria Montessori je bila prva liječnica u Italiji. Osim medicine, studirala je i psihologiju, filozofiju i antropologiju.

Nisam učinila ništa drugo nego proučavala dijete, primala i izražavla ono što mi je ono samo dalo i to je nazvano metodom Montessori.

Tim je riječima svoju odgojnu metodu opisala Maria. Danas je njena metoda prisutna u svim zapadnim zemljama Europe i SAD-a.
Cilj metode Montessori je njegovati dječju osobnost, neizravno poticati zanimanje za različita područja, a učenje pretvoriti u igru. Naglasak nije na poučavanju djeteta, nego se osigurava poticajna okolina koja povećava dječju radoznalost i omogućuje dječje spontano učenje otkrivanjem. Moto je pomozi mi da to učinim sam. Poštuje se ritam svakog djeteta u usvajanju znanja, bilo da je riječ o natprosječno inteligentnom djetetu ili djetetu s posebnim potrebama. Djeca se navikavaju pomagati mlađima, uče poštovati međusobne razlike bez obzira na njihovo porijeklo.
Za sam kraj, ono što bi vas moglo interesirati je koliko zapravo djece čuva jedna teta. I to naravno, ovisi o uzrastu, a obično ide ovako:

Baby room ( bebe do 12 mjeseci ) – 1 teta na 3 bebe
Wobbler room ( bebe od 12 do 24 mjeseca ) – 1 teta na 5 – ero djece
Toddler room ( bebci od 24 do 36 mjeseci ) – 1 teta na 6 – ero djece
Montessori & Pre-school ( od 3 do 6 godina ) – 1 teta na 8 – ero djece

Toliko od mene ovaj put, ostajte mi dobro.

Vaša Brankica

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s